Spartakusz

A munkásosztály független hangja

2024. 10. 01. - Háború

El a kezekkel Libanontól!

Az izraeli csapatok átlépték Libanon határait — Palesztina után az amerikai támogatású imperialista rezsim újabb áldozatokat szed. Mindez épphogy kevesebb, mint egy esztendővel a Gáza elleni hódító háború kezdete után. Új front nyílik a Közel-Keleten egyre eszkalálódó háborúban.

A támadást, mint mindig, mindenféle hazugságokkal indokolják, valódi oka azonban egyértelmű: a libanoni ellenállás, illetve a libanoni nép támogatása, szolidaritása a palesztin nép felé — ez mellesleg a magáért valóan is elnyomott Libanon lázadozásainak elfojtására is ürügyként szolgál.

Hogy ehhez nekünk, magyaroknak, mi közünk? A „békepárti” kormányunk ezt az államot még mindig feltétel nélkül támogatja. A sajtónk — még a liberális sajtó is — szinte mindig Izrael mellé áll, az ellenállást — amely, igen, magába foglal olyan „kellemetlen” nézeteket valló szervezeteket is, mint a Hezbollah és a Hamász — terroristáknak hordja el. A katonai szövetségeseink fegyverekkel árasztják el Izraelt. Magyarország minden tekintetben az ügy sűrűjében van.

Beavatkozni internacionalista kötelességünk.

Az imperialista vérontás helyett a munkásosztály azt kiáltja: „Elég a háborúból, a gyarmatosításból, az imperializmusból!”

Lenin már réges-régen bemutatta, hogy a munkásosztály érdekében áll a „saját” államának imperializmusa ellen küzdeni. Olyan nemzet, mely elnyom másokat, sosem lehet szabad. Az imperialista kapitalizmust lehetetlen megdönteni, ha az imperialista országok munkásai nem állnak kéz a kézben az elnyomott népekkel a kapitalizmus és az imperializmus ellen.

Ami minket, magyar munkásokat illet, a mi dolgunk az, hogy minden lehetséges módon támadjuk mind Izraelt (mint saját „blokk”-unk tagját), mind pedig általában a „saját” burzsoáziánkat. Ami pedig Libanont illeti:

  • Be kell szüntetni minden embargót, szankciót, tiltást, ami az ellenállást célozza.
  • Meg kell vonni minden támogatást Izraeltől.

Ezügyben ez a munkások közvetlen feladata.

Inyin Éva