Ma (2024. 06. 05.) demonstráltunk az Uránia Filmszínház előtt, egy cionista filmvetítés ellen.

Miért tettük?

Ahogy az eseményt szervező Tett és Védelem Alapítvány fogalmazott: „A [The End of Innocence c.] film, mely »A brutális Hamász-támadás és a tagadás, torzítás és a bűnrészesség globális hálózatának leleplezése« alcímet kapta, a 2023. október 7-i tragikus eseményeket mutatja be, amikor is Izrael a Hamász barbár támadásával nézett szembe. A támadást követően Izraelt a pusztítás igazságtalan vádja érte több fórumon. A The Abraham Global Peace Initiative által készített film célja, hogy megvédje Izraelt a rágalmazás, delegitimizáció és dehumanizáció mindent átható kampányával szemben.”

A cionisták szerint igazságtalan a népirtást annak nevezni, ami – igazságtalan elítélni a tömeggyilkosságot. Épp, hogy ők terjesztenek hazugságokat a palesztinokról, éppen ők dehumanizálják a őket, éppen ők vádolják a Hamászt népirtással, miközben a kedvenc apartheid-államuk valódi népirtást követ el. Magukat „békepártinak”-nak titulálják, de egyértelű, hogy nem azok – nem békét akarnak, hanem csöndet; a konfliktust nem az elnyomás megszüntetésével akarják lezárni, hanem az elnyomás megerősítésével akarják a csöndet és rendet rákényszeríteni az elnyomottakra. Mi ki merjük mondani: az ilyen „béké”-ből nem kérünk.

Ha lelepleznék a hazugságaikat, utolsó mentsvárként az antiszemitizmus vádja mögé bújnak, de ez is gyenge érv; millió sebből vérzik. Nem gyűlöljük az izraelieket (akik nem egyenlők a zsidósággal általában – de hisz ezt ők is tudják!), és nem ellenük szól a palesztinok szabadságáért való kiállás. Sőt, azt gondoljuk, hogy az érdekük Palesztina szabadsága – ahogy Lenin írta, „Lehet-e szabad az olyan nép, amely más népeket elnyom? Nem lehet.”¹ Nem, a mi kiállásunk csakis az izraeli és az amerikai imperialista tőkésosztály ellen van.

Palesztina szabadsága minden munkás érdeke.

Mik a céljaink?

1. Hogy a palesztinok alárendeltsége megszűnjék, hogy egy egységes államban egyenlő állampolgárokként élhessenek.

2. Hogy visszatérhessen minden menekült, akit az 1948 óta folyamatosan tartó Nakba folyamán kiűztek otthonukból.

E célok teljességükben csakis a kommunista világforradalom útján érhetők el, azonban támogatunk, támogatnunk kell minden mozgást, ami ezek felé halad. Arra szólítjuk fel a világ proletárjait – a „nyugaton” és Izraelben is –, hogy minden eszközzel küzdjenek a palesztin nemzeti-felszabadító mozgalom győzelméért. Ezt kívánja mind az emberiesség, mind pedig saját érdekük.

Palesztina szabad lesz!


¹Vlagyimir Iljics Lenin: A nemzetek önrendelkezési jogáról. 1914.